BÜYÜKŞEHİR YİNE, YENİ, YENİDEN HAKLI ÇIKTI

Ordu 1. İdare Mahkemesi, yüksek ölçekli yapı olan Belde Evler’e de emsal teşkil eden 2016 yılı Nazım İmar Planı’nın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına uygun bulunmadığına karar vererek, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın tamamen iptal edilmesine karar verdi. Bu kararla Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin haklılığı ikinci kez tescillendi. Ayrıca kıyılarda yüksek ölçekli bina yapımı, ranta bağlı usulsüz imarlaşmanın önü tamamen kapatılmış oldu

- Bu haber 650 kez okundu.

BÜYÜKŞEHİR YİNE, YENİ, YENİDEN HAKLI ÇIKTI

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Belde Evler örneğinde olduğu gibi kıyılar yargı kararıyla koruma altına alındı. Buna göre, Ordu 1. İdare Mahkemesi Şubat ayında Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusu üzerine verdiği Belde Evler yıkım kararının ardından ikinci bir karar aldı. Mahkeme, Belde Evler’e emsal teşkil eden 2016 yılı nazım imar planının yanlışlar içerdiğine karar vererek tümden iptal etti. 
OLAY NASIL GELİŞTİ

2016 yılında uygulamaya konulan ve yüksek ölçekli binalara izin veren 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı emsal alınarak 2018 yılı Mayıs ayında ihale yoluyla satışa çıkarılan belediye arsasını alan yapı şirketine, 3 blok halinde 17’şer katlı ve 280 daireli bina için ruhsat verildi. Yeşil ve mavinin arasında, deniz kıyısında yükselen inşaatta, 12’nci kata kadar ulaşıldı. Ancak halk tarafından büyük tepki alan projenin iptal edilmesi için imza kampanyaları düzenlendi. 
Halkın tepkisine kayıtsız kalmayan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, bütün mimari özellikleriyle tartışma konusu haline gelen gökdelen inşaatına karşı ilk olarak Belediye Meclisini topladı.
Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi 18 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirdiği toplantı da gökdelen inşaatının durdurulmasına karar verdi. Meclis aynı toplantıda, gökdelen projesinin imar planını tamamen iptal etti. Yapı şirketinin olayı mahkemeye taşıması üzerine konuyu ele alan Ordu 1. İdare Mahkemesi, Şubat ayında verdiği kararla Ordu Büyükşehir Belediyesi’ni haklı bularak söz konusu inşaat hakkında yıkım kararı verdi. Karar, Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanarak inşaatın yıkımı gerçekleşti.  
MAHKEME ORDU BÜYÜKŞEHİR’İN HAKLILIĞINI 2.KEZ TESCİLLEDİ

Bu gelişmeler sürerken yine kıyı kanunu kapsamında yer alan Akçatepe mevkiinde 4 hissedar tarafından Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne dava açıldı. Açılan davada hissedarlar, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18 Temmuz 2019 tarihinde aldığı kıyılarda yüksek ölçekli yapılara karşı aldığı kararın iptalini ve 2016 yılında yapılan düzenlemenin devamını istediler.

Davayı gören Ordu 1. İdare Mahkemesi, yüksek ölçekli yapı olan Belde Evler’e de emsal teşkil eden 2016 yılı Nazım İmar Planı’nın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına uygun bulunmadığına karar vererek, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın tamamen iptal edilmesine karar verdi. 
Bu kararla Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin haklılığı ikinci kez tescillendi. Ayrıca kıyılarda yüksek ölçekli bina yapımı, ranta bağlı usulsüz imarlaşmanın önü tamamen kapatılmış oldu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.