ORDU'NUN TARİH VE TALİHİNİ DEĞİŞTİREN ADAM: HİLMİ GÜLER

Kim ne derse desin, Hilmi Güler Ordu’nun son yıllarına damga vuran bir isim oldu. Güler, 7 yıllık Bakanlığı, yaklaşık 5 yıllık Büyükşehir hizmetleriyle adeta Ordu’nun tarih ve talihini değiştiren, Ordu’yu geleceğe taşıyan isim oldu. Belediyeciliğe başladığı 1994 yılında henüz çocuk, partiyi kurduğu 2001 yılında henüz üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencisi, 2006 yılında Ordu Üniversitesini açtığı dönemde henüz doktora yapan kuşağın hayatında Hilmi Güler imzası bulunuyor.

- Bu haber 999 kez okundu.

ORDU'NUN TARİH VE TALİHİNİ DEĞİŞTİREN ADAM: HİLMİ GÜLER

Ordu’da on yıllarca hasreti duyulan, beklenen yatırım ve hizmetleri gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gerekse Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemlerde gerçekleştiren Mehmet Hilmi Güler, Ordu’nun son çeyrek yüzyılına damga vuran isim oldu.
Geçmiş yıllarda ekonomi raporlarında ‘ekonomik ve sosyal yönden Samsun ile Trabzon arasında sıkışmış bir il konumunda olan şehir’ olarak adlandırılan Ordu, Mehmet Hilmi Güler’in sayesinde fındık bahçeleri ile deniz arasında sıkışmış bir il olmaktan çıkıp ekonomik ve sosyal yönden her geçen gün gelişen bir il konumuna yükseldi. 
Güler ile birlikte havaalanı, üniversite, liman, enerji, genel ve yerel hizmetler açısından son 20 yılda atağa kalkan Ordu, bugün tarım, turizm, enerji ve Belediye yatırımları açısından altın yıllarını yaşıyor. 
ORDU ONUNLA AYAĞA KALKTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde gerçekleştirdiği reformlarla Türkiye’nin jeopolitik konumu en iyi şekilde değerlendirerek Türkiye'yi enerji alanında ayağa kaldıran Başkan Güler, Ordu’nun yarım asırdır beklediği hizmetleri memleketine kazandırdı.  

ÜNİVERSİTE VE TOPÇAM BARAJI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğunda Ordu’nun on yıllarca beklediği yatırımları art arda gerçekleştiren Güler, ilk etapta Topçam Barajını memleketine kazandırarak içme suyu, elektrik ve tarım sektörüne hizmet vermesini sağladı. Güler, ardından Ordu Üniversitesi’ni ve Tıp Fakültesi’ni özel bir kanunla Ordu’ya kazandırdı. Ordu Üniversitesi’nde bugün 13 fakülte, 3 enstitü, 8 Meslek Yüksek Okulu’nda 30 bin öğrenci öğrenim görüyor. 

HAVAALANINA HİLMİ GÜLER İMZASI
Bununla yetinmeyen Güler, yarım asırlık bir hayal olan Ordu-Giresun Havaalanını Ordu’ya kazandırdı. Güler, bu yatırım ile Türkiye ve Avrupa’da ilk, dünyada üçüncü denize havaalanı yaptıran isim oldu. Ordu-Giresun Havalimanı bugün yılda yaklaşık 2 milyon yolcuya hizmet veriyor. 

DEREYOLU, ONUN SAYESİNDE KARADENİZ-AKDENİZ YOLU OLDU
Güler, Ordu’da tam bir asırdır dile getirilen ve adeta efsane haline gelen, padişah Abdülhamit döneminde projelendirilen ancak savaş ve ekonomik zorluklar sebebiyle yapılamayan, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin ise soğuk savaş döneminde SSCB tehlikesi yüzünden bir türlü yapamadığı ‘Dereyolu’nun temelini atan isim oldu. Ordu ve Sivas’ı birbirine bağlayan Dereyolu ile yetinmeyen Güler, bunu ülke geneline yayarak Karadeniz-Akdeniz yolu olarak projelendirdi ve bu yatırım bugün AK Parti hükümetinin stratejik yol planlaması arasında bulunuyor. 

DOĞALGAZ ONUN ESERİ
Bakanlığı döneminde seçim vaadi olmadığı halde memleketi Ordu’yu doğalgaza kavuşturan Güler, bugün bile Bakanlık dönemindeki etkisini kullanarak ilçeleri doğalgaza kavuşturmaya devam ediyor.

ELEKTRİK TELLERİ YERALTINDA
Bir dönem gökyüzünü kapatan, hoş bir görüntü bırakmayan elektrik telleri ve direkleri Hilmi Güler döneminde tek tek sökülerek şebeke yeraltına alındı. Yollar kazıldı, hatlar döşendi, eski çirkin görüntü bırakan direkler kaldırıldı ve sadece aydınlatma direkleriyle sokaklar bir başka görünüme büründü. 

ÇEVRE YOLLARINDA ONUN İMZASI VAR
Güler’in Bakanlığı döneminde Ordu’ya kazandıran en stratejik yatırımlardan biri de çevre yolları oldu. Ünye Çevre Yolu’nun temelini atan, Ordu Çevre Yolu’nun projelendirilerek yatırım programına aldıran Güler, ilçe bağlantı yollarını da genişleterek otoban asfaltı ile tanıştırdı. 
KIRDES-KÖYDES’İ HATIRLADINIZ MI? 
Ordu, Güler’in Bakanlığı döneminde kırsal kesime yönelik KÖYDES ve KIRDES projelerinde en yüksek payı alan 1. İl oldu. 

OLİMPİK YÜZME HAVUZU, SPOR SAHALARI…
Bakanlığı döneminde dere ve ırmakların ıslah edilmesini sağlayan, spor yatırımlarına imza atan, bugün binlerce sporcunun yararlandığı Olimpik Yüzme Havuzu’nu Ordu’ya kazandıran Güler, tüm bunları 7 yıla sığdırdı. 
Ordu, bugün onun 7 yıllık Bakanlığı döneminde kazandırdığı hizmet ve yatırımlarla ayakta duruyor. 
BİLSEM, BİLİM MERKEZİ OLDU
7 yıl sürdürdüğü Turkcell yönetim Kurulu Üyesi olduğu dönemde dahi Ordu’ya hizmet götüren Güler, kendi adını taşıyan Bilim Sanat Merkezi’ni Türkiye’nin sayılı bilim okullarından, uluslararası yarışmalarda sürekli derece alan bir bilim merkezi haline getirdi. 
BÜYÜKŞEHİR İLE ALTIN YILLAR
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde memleketi Ordu’ya hizmet etmek için gece yarılarına kadar çalışan Güler, özellikle tarım, turizm, enerji, sosyal hizmet alanlarına yöneldi. Tarım alanında gerçekleştirdiği yatırımlarla insanları yeniden köye çeken, tarım ve hayvancılık yapmalarını sağlayan, milyonlarca fide dağıtarak, atıl arazileri tarıma açarak insanları üretime yönlendiren Güler, turizm sektörünü ‘3 aylık yayla ve fındık döneminden’ kurtardı. Kış turizmi, yayla turizmi derken deniz turizmini canlandırdı. Yeni turizm alanları inşa eden, Yason’u, Hoynat’ı, Asarkaya’yı, kayak tesisini geliştirerek yeni turizm renkleri olarak Ordu’ya kazandıran Hilmi Güler sayesinde bugün kıyılarda gezinti vapuru, yatlar, tekneler, kanolar cirit atıyor. 
Güler, daha düne kadar tekne yanaştırılamayan Ünye Limanı’nı, liman haline getirdi. Bugün Ünye Limanından kruvaziyer turizmi, Ro-Ro seferleri, konteyner yükleme-boşaltma, ithalat-ihracat yapılıyor. 

ÜRETİM, ÜRETİM, ÜRETİM…
On yıllarca toplumsal sorun haline gelen çöp sorununu ortadan kaldırarak ilçeleri rahatlatan, çöpten enerji üreten, ‘gönül belediyeciliği’ ilkesiyle vatandaşların ihtiyaçlarında yanında olan, aşevi kurarak yaşlı ve kimsesiz insanların kapısına her gün yemek gönderen, fındığı çuvalından çıkararak çikolata üretimi yapılmasını sağlayan, kapsülünden yem üreten, kabuğundan aktif karbon üretmek için yatırım yapan, yıllarca herkesin dillendirdiği halde yapamadığı lisanslı depo için kolları sıvayan, kadın işgücünü ekonomiye kazandırarak yöresel ürünleri günlük hayatımızın bir parçası haline getiren, yeni kooperatifler kurulmasını sağlayan, kısacası Ordu’yu topyekün üretime, verimliliğe, ekonomiye yönelten Güler, bugün ‘Ordu için daha neler yapabiliriz?’ arayışını sürdürüyor. 

BİR NESİL, BİR KUŞAK ONUN HİZMETLERİYLE BÜYÜDÜ 
1994 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Belediyecilik alanına giren, İstanbul’u kirli havadan, gazetelerin dağıttığı oksijen maskelerinden kurtaran, 2001 yılında yine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve birkaç arkadaşı ile AK Parti’yi kurarak Bakanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Ordu’ya Cumhuriyet tarihinde görülmemiş hizmetleri kazandıran Güler, tarih sayfalarında ‘Ordu’nun tarihini ve talihini değiştiren adam’ olarak yerini alacak. 
Belediyeciliğe başladığı 1994 yılında henüz çocuk, partiyi kurduğu 2001 yılında henüz üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencisi, 2006 yılında Ordu Üniversitesini açtığı dönemde henüz doktora yapan kuşağın hayatında Hilmi Güler imzası bulunuyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.