Teleferik hizmeti neden durdu?

Ordu'nun Altınordu ilçesinde teleferik hizmetlerinin durdurulmasının ardındaki gerçek ortaya çıktı. 10 yıl boyunca kullanılan teleferik halatında zayıflama olduğu ortaya çıkınca faaliyeti durduruldu.

- Bu haber 558 kez okundu.

Teleferik hizmeti neden durdu?

Ordu’nun Altınordu ilçesinde bir süredir faaliyetini durduran teleferik tartışmalarına açıklama ORBEL’den geldi. Yapılan açıklama, teleferikteki problemin ORBEL personeli tarafından farkedildiğini ortaya çıkardı.   
Yapılan açıklamaya göre, olay şöyle gelişti: 

2011 yılında faaliyete geçen Teleferik Tesisinin rutin bakım ve periyodik kontrolleri, bugüne kadar imalatçı firma olan İtalyan Leitner firması tarafından yapılıyordu.
Leitner firması tarafından Mart-Nisan 2020’ de yapılması planlanan 40.000 İşletim Saati Bakımı (halat kısaltma, hat revizyonu, vibrasyon analizi, tahribatsız muayeneler, alt ve üst istasyon çark astarı değişimi, elektrik hizmeti ve bakımı), dünya genelinde yaşanan pandemi nedeniyle İtalya’dan gelecek teknik personellerin seyahat yasağından dolayı Ekim-Kasım 2020’de yapıldı.
Kasım 2020’de tamamlanan ağır bakım 30 ay garanti kapsamında olmasına rağmen ve NDT (halat içi kırıklar için röntgen) halat muayenesinin 3 yılda bir yani 2024 yılında yapılması gerekirken, ORBEL teknik ekibinin öngörüsü doğrultusunda Haziran 2021’de kontrol amaçlı tekrar yapıldı.

HALAT DEĞİŞECEK
Yapılan muayene sonucunda halatın; Ekim 2020’de yapılan muayene değerleriyle 40.000 ağır bakım sonrası değerleri karşılaştırıldığında; manyetik alan kaybının %5,88 olduğu (max %6) ve halattaki kırık sayısının üst sınır değerlere yaklaştığı tespit edildi.
Bu durum Leitner firmasına yazılı olarak bilgi verilerek durum hakkında görüş istendi. Leitner firması ile yapılan görüşmeler neticesinde, tesisin kapatılarak halat değişiminin yapılması gerektiği yazılı olarak ORBEL’e bildirildi. Bunun üzerine tesisin işletmecilik faaliyetleri durduruldu.

BÜYÜK BİR RİSKİN ÖNÜNE GEÇİLDİ
Özetle; halatta yaşanan söz konusu manyetik alan kaybı, tesiste çalışan yetkin personelin dikkati ve özeni ile ortaya çıkarılmış ve oluşması muhtemel bir riskin önüne geçildi. Dünyada yaşanan pandemi ve teleferik halatının özel bir üretim sürecinin olması nedeniyle işletmecilik faaliyetlerinin başlamasının 20 hafta sürmesi öngörülüyor. 
Tüm bu süreçler neticesinde; teleferik Tesisi yetkili firma tarafından bakıma alınırken teknik ve hukuki tüm süreçler titizlikle takip ediliyor.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.