Efsaneyi zoru kuşanan yazar

Ordu’nun tarım, turizm, enerji ve insan kaynaklarını değerlendirerek diğer belediyelere de örnek olabilecek bir belediyecilik anlayışını yerleştirmeye çalışan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kısa zamanda gerçekleştirdiği çalışmalarla yeni dönemin ipuçlarını verdi

- Bu haber 1246 kez okundu.

Efsaneyi zoru kuşanan yazar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde Ordu'ya Karadeniz-Akdeniz yolu, Topçam Barajı, Ordu Üniversitesi, Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Havalimanı, doğalgaz gibi hizmetlere imza atan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, göreve başladıktan sonra geçen 6 ayda adeta zoru başarıyor. Ordu’nun tarım, turizm, enerji ve insan kaynaklarını değerlendirerek diğer belediyelere de örnek olabilecek bir belediyecilik anlayışını yerleştirmeye çalışan Güler, kısa zamanda gerçekleştirdiği çalışmalarla yeni dönemin ipuçlarını verdi. 

6 AYDA 200 MİLYON LİRA BORÇ ÖDEDİ
Mali kriz nedeniyle hizmet veremeyen belediyeler parasızlıktan yakınırken, Ordu Büyükşehir Belediyesi akıllı bir stratejik planlama ile bir yandan borç ödedi, bir yandan hizmetleri aksatmadan sürdürdü. Güler, 6 ayda banka, özel sektör ve kamu borcu olarak toplam 200 milyon lira borç öderken bir yandan da çöp, yol, asfalt gibi klasik hizmetlerinin yanı sıra istihdama yönelik tarım, turizm ve enerji projelerini başlattı.

BELEDİYECİLİK ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRDİ
Toplumda Belediye denilince akıllara gelen ‘yol, su, asfalt, çöp’ düşüncesini değiştiren Güler, Belediyelerin sosyal, istihdam ve ekonomik politikaları da uygulayabileceğini gösterdi. Ordu’nun yılladır bozulmaya yüz tutan kırsal-kent ilişkisini yeniden tesis etmeye çalışan Güler, ilk etapta tarım ve turizm projelerine ağırlık verdi. 
Ekonomik ve sosyal problemler sebebiyle kırsal alanda her yıl sürekli gerileme yaşayan tarım üretiminin arttırılmasına katkı yapmak isteyen Güler, örnek bir çalışma başlattı. Tarımda üretim potansiyelini arttırmak, ekonomik ve sosyal ve istihdama yönelik kalkınma odaklı bir tarım anlayışını yerleştirmek isteyen Başkan Güler, sebze üretiminin arttırılması için 330 bin aşılı meyve sebze fidesi, hayvancılık, süt ve et üretiminin artması ve ekonomik kazanca yönelik istihdam oluşturmak için 330 koyun ile 4 bin kaz dağıtımı yaptı. Bugün gelinen noktada binlerce fide yapraklarını açarken, yüzlerce koyun ve binlerce kaz doğum için gün sayıyor.
FINDIĞIN MERKEZİ ORDU
Ordu’nun dünyanın en fazla fındık üreticisi konumunda olmasını fırsat bilen Başkan Güler, bugüne kadar kimsenin cesaret edemediği bir projeye imza attı. Özellikle Ağustos ve Eylül aylarında fındık hasadı için yeterli işçi bulunamaması, işçi ihtiyacının Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nden karşılanması ve bu işçilere il genelinde toplam 45 milyon lira ödendiğinin ortaya çıkması üzerine kolları sıvayan Güler, önce tarım A.Ş.’yi kurdu. İl dışına giden 45 milyon liranın Ordu ekonomisinde kalması için fındık hasadına el atan Güler, şirket vasıtasıyla sigortalı işçi istihdam etti. İşverenlerle yapılan anlaşmalar doğrultusunda bahçelerde fındık hasadını Belediye iştiraki Tarım A.Ş. gerçekleştirdi. İlk yıl ilgi gören projede hem işverenin parası Ordu’da kalırken hem de işsizlere iş imkanı ve gelir etme imkanı sunuldu. 
Fındık bahçesinin 12 ay bakım isteyen bir alan olması sebebiyle hasattan sonra bahçelerin temizliği, gübre atımı, ilaçlama, budama gibi çalışmalar da Tarım A.Ş. tarafından gerçekleştiriliyor. Proje gelecek yıldan itibaren büyütülecek. Başta Giresun olmak üzere fındık üreticisi diğer illere de proje desteği verilecek. 

‘Fındığın başkenti neresi’ tartışmaları devam ededursun, Başkan Güler, akıllı bir çıkış gerçekleştirdi.  Dünya fındık üretiminin toplam yüzde 80’ini gerçekleştiren Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ın Tarım Bakanlarını Ordu’da buluşturan Başkan Güler sayesinde 3 ülke fındıkta ortak iş birliği deklarasyonu imzaladı. Ayrıca aynı gün Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan fındık hasadına Ordu’da düzenlenen şenlik ile başladı. 

54 NOKTADA ŞANTİYE KURDU
Türkiye’de bir ilin ortalama kırsal alan yol uzunluğu 3 bin 777 km olduğu dikkate alındığında sadece kırsal alanda bulunan yol ağının 29 bin km ile 8 ilin toplamına denk düştüğü Ordu’da yol çalışmalarına hız veren Güler’in talimatları sayesinde 54 noktada şantiye kuruldu. 19 ilçenin 54 mahallesinde 174 araç ve iş makinesiyle şantiye kurulmasını sağlayan Güler, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında 3 ayda 30 kilometre yolun sıcak asfaltla buluşmasını sağladı. 60 kilometre yolu sathi asfalt, 8,5 kilometre yolu ise beton yola kavuşturan Güler, alt yapı hazırlıklarını tamamladığı spor, turizm, tarım, ve enerji alanındaki yeni projeleri önümüzdeki haftalarda duyuracak. 
 

Anahtar Kelimeler:
Hilmi Güler
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.