Tarihleri ve yaşanılan olayları dikkatle takip ediyorsanız dünyada her 20 yılda bir ‘küçük dokunuşlarla’ büyük değişimlerin başladığı görülür.

20 yıl önce Irak’ın işgali ile başlayan ‘Ortadoğu ve Arap Baharı’ olayları 11 Eylül’de zirveye çıkmıştı. Bu olayları yaşarken ‘New Age’ciler, Ebola, Sars, Mers, Kuş Gribi, domuz gribi gibi virüsleri de dünyaya salarak bir nevi geleceğin denemesini yaptılar.

Daha önce nasıl 70 yıllık SSCB hegemonyası bittiyse, 1950’lerde başlayan ve 70.yılında bulunan ABD hegemonyasının da ipi çekilmiş durumda. Günümüzde Ortadoğu düzeninde artık yeni bir değişikliğe gidilirken, yeni dünya düzeninde de 70 yıl sürecek bir Çin hegemonyası dönemi başlıyor. Ve Çin’in en büyük rakibi de Türkiye olacak.

Çin’de başlayan Korona virüs salgını ile dünya artık ‘biyolojik savaş’ dönemine giriyor. Muhtemelen ve stratejistlerin öngörülerine göre önümüzdeki 15 yıl biyolojik savaşların hüküm sürdüğü bir döneme giriyoruz. Güçlü ülkeler, savaşlar yoluyla elde edemedikleri hükümranlık anlayışını, silahlar yerine biyolojik saldırıyla gerçekleştirmeye çalışacaklar.

Açık konuşmak gerekirse Çin’de başlayan ve bir anda 190 ülkede görülmeye başlayan virüs, yayılma hızı itibariyle doğal seleksiyon değil bir istihbarat operasyonudur. Yani bir ‘biyolojik savaş’ atışıdır. 1976’daki Ebola, 2002’deki SARS, 2005’teki Kuş Gribi, 2009’daki Domuz Gribi, 2012’deki MERS, bu biyolojik-istihbarat savaşlarının ilk denemeleriydi.

Bu bilgiler ışığında söylemek gerekirse önümüzdeki yıllarda (ki ben Eylül-Ekim aylarında yeniden bir virüs salgını bekliyorum) yeni virüs salgınları olabilir. Bu salgınlarda ‘dezenfeksiyon tüneli’ artık günlük yaşantımızın bir parçası haline gelebilir.

Korona virüs salgını başladığında Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin bir ilki gerçekleştirerek tamamen yerli ve milli imkanlarla yaptığı, ulusal ve uluslararası anlamda büyük ilgi çeken dezenfeksiyon tüneli, dünyanın dört bir tarafında ilgi gördü. İçimizden ‘bağzı’ bilim insanları ‘dudak bükse de’ dezenfeksiyon tünelinin meydana gelen veya gelebilecek biyolojik virüs salgını gibi tehditlerde; toplumun sağlığını ve psikolojisini olumlu yönde etkileyeceği de bir gerçek.

Bu arada ekleyelim, OBB’nin dezenfeksiyon tünelinde kullanılan karışım 80 derecelik kolonyadan bile zararsızdır.

Tıp dünyasının bazı isimleri, korona virüsü ve buna benzer virüslerin sıcak havada kaybolduğunu iddia eder. Lütfen buna aldanmayın. Unutulmamalı ki, Ebola virüsü tropikal iklime sahip Afirika’da Gine, Liberya, Sierra Leone’da çıkmış, 9 ülkede 34 bin kişiye bulaşmış ve 13 bin 500 civarında kişinin ölümüne yol açmıştır.

Korona virüs salgını, şu anda en sıcak yaz günlerini yaşayan Güney Amerika, Güney Afrika hatta Avustralya’da bile oldukça etkili oldu. Bu ülkelerde sıcak yaz günlerine rağmen korona virüs ölümleri rapor edildi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, öngörüleri ile olayları önceden görebilen ender isimlerden biri. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde, ‘sadece elektriğimiz kesilmesin yeter’ diyen bir Türkiye’yi enerji alanında adeta çağ atlatan, dünyada ve coğrafyasında önemli enerji aktörü haline getiren politikalara imza attı. Bugün bile Ankara siyasetinde hala ‘Efsane Enerji Bakanı’ diye nitelendiriliyor. 

Ondan önce ekonomi raporlarında Ordu ili için ‘ekonomik ve sosyal yönden Samsun ile Trabzon arasında sıkışmış bir il konumunda olan şehir’ diye bahsediliyordu. Onun döneminde bu ifade asla kullanılmadı, kullanılmaya gerek bile kalmadı. Doğu Karadeniz’deki bir il için en stratejik yatırımları tek tek sabır ve inatla memleketine kazandırdı. Ordu ili, onun sayesinde fındık bahçeleri ile deniz arasında sıkışmış bir il olmaktan çıkıp ekonomik ve sosyal yönden Karadeniz ülkeleri, Ortadoğu, Avrupa ve Asya’ya açılan bir il konumuna geldi.

Günümüzde ise sanki bugünleri sezmiş gibi görev gelir gelmez nasıl tarım konusuna ağırlık verip Ordululara bir vizyon ve ufuk aşıladıysa, dezenfeksiyon tüneli mekanizmasının bundan sonra her mevsimde muhtemel biyolojik olaylarda ihtiyaç duyulacağını öngören bir isim oldu.

Yaşayan görecek ki, dezenfeksiyon tüneli gelecekte tüm şehirlerde, şehir meydanlarında, işyerlerinde ihtiyaç duyulacak bir unsur olacaktır.

Türkiye'de bir ilke imza atarak tamamen yerli imkânlarla geliştirilen Aircor52 Dezenfekte Tüneli’nin seri üretimine başlandı. Avrupa'dan Asya'ya, Amerika'dan Afrika'ya birçok dünya ülkesinden siparişi alınan ve alınmaya devam edilen bu hizmet, patentiyle, marka ismiyle, üretimiyle Mehmet Hilmi Güler öncülüğünde tamamen Ordu patentlidir.

Yani; Made In Ordu…

Hayırlı olsun…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.